Znakovi pored puta Ivo Andrić

ISBN:

Published:


Description

Znakovi pored puta  by  Ivo Andrić

Znakovi pored puta by Ivo Andrić
| | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | | ISBN: | 7.56 Mb

=Signs Along the Road: The collection of these notes entitled Znakovi pored puta/ Signs by the roadside as well as Sveske/Notebooks, published after Andrić’s death, can be best described as the writers intellectual diaries. As may beMore=Signs Along the Road: The collection of these notes entitled Znakovi pored puta/ Signs by the roadside as well as Sveske/Notebooks, published after Andrić’s death, can be best described as the writers intellectual diaries. As may be imagined of a man who recoiled so consistently from any exposure of his private life and thoughts, Andrić was equally consistent in his dislike of the diary as a genre, seeing it as a misguided search for permanence.Ova knjige mudrosti, vrsta intimnih dnevnika, koje je Andri pisao celog ivota, smatraju se jedinstvenim u naoj knjievnosti i stoga jer je pisac u njima prvi put nedvosmisleno progovorio o sebi.Dnevnicki u Andricevim Znakovima pored puta jeste kratki tekst koji se moze napisati u toku jednog dana, u kome pisac ispusuje trenutno raspolozenje, vidjenje neke pojave, licnosti, utisak sa puta ili misao koja ga preokupira.

Godinama belezene i bez odredjenog reda pisane takve zapise pisac sabira u knjigu koja postaje ogledalo njegove duse, a ne dnevnik. Princip organizacije tekstova u knjizi nije tok vremena, kao sto je u klasicnom dnevniku, vec spontani rad duse koja zivo i osetljivo reaguje na svakodnevne posticaje i preradjuje ih u meditacije i vizije, u snimke predela i ljudi.

Spontanost i neobaveznost glavna su odlika takvog, viseg, duhovnog dnevnika kakvi su Znakovi pored puta. Tekst u njima raste i razvija se kao organsko tkivo: jedan fragment naslanja se na drugi, a ovaj na sledeci i tako do u nedogled. Ta ogranicenost i spontano stapanje manjih tekstova u vece celine, delo, jedna je od glavnih odlika Andricevog radnog postupka.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Znakovi pored puta":


75u.eu

©2014-2015 | DMCA | Contact us